Technikák

Hogyan segíti a hajlítás a munkádat?

Olyan hajlítási alaptechnikákat fogsz ma tanulni, amit a következőkben sok helyen felhasználhatsz majd.
Eddig leginkább szögletes alakzatokat készítettünk, de ezután már igazi művészi alkotásokat is tudunk majd.

Sokféle képpen lehet hajlítani a papírokat, ez az anyagvastagságuktól is függ, de a következő módszerek mindegyikre kiválóan működik.

Élek hajtása

Egyenes élek hajlításához használd az asztalod szélét: jelöld be ceruzával előre a kívánt helyen, illeszd oda az asztal széléhez és nyomd le. Ezzel meg is vagy. Erősítsd meg a hajtást úgy, hogy az ujjaiddal utána simítasz.

Attól függően, hogy erőteljesebb vagy kerekebb éleket szeretnél, válassz sarkosabb vagy kerekebb asztal széleket. Esetleg egy vékony grafit ceruza köré is tekerheted a papírodat, így egyáltalán nem lesz éle a hajtásodnak.

Ha úgy adódik, hogy magad felé kellene hajlítani a papírt, használj egy átlátszó vonalzót. Tedd le a papírt az asztalra, illeszd oda pontosan a jelöléshez a vonalzót és próbáld meg minél több ujjaddal fogva felhajlítani a papírt a vonalzóval együtt.

Vastagabb kartonok esetében (1-2 mm) szükséges az előkészítés: gyengéden húzd végig a szikédet a hajtási vonalon. A papírvastagság 1/3-ad részig bőven elég bevágni. Gyakorold, így hamar ráérzel majd.

Íves felületek

Ívek készítésével végre kiléphetünk a “kockák világából”, az alakzataink sokkal valósághűbbek lesznek.

Alapvetően kétfélét tudunk készíteni:

  • ívelt csíkokat vagy
  • ívelt, nagyobb kiterjedésű felületeket.

Az első esetben fogj meg egy papír csíkot a két végén és húzd végig az asztalod szélén az egyik végétől a másikig. Már készen is vagy. Íveltségét szabályozhatod: ha jobba megtöröd, íveltebb, kerekebb lesz. Ne aggódj, ha nem pont olyan az ív ahogyan elképzelted, beépítésnél igazítasz majd rajta.

A nagyobb felületekhez használd az egész tenyeredet, így biztosíthatod, hogy mindenhol egyenletes lesz az ív. Helyezd el a tenyereden a papírt és mozgasd előre-hátra, úgy hogy az asztal szélén csússzon, de a tenyereden ne. Ha hosszú a papírszelet, érdemes fopyamatosan megigazítani, hogy inkább a tenyereddel formázd, mint sem az ujjaiddal. Így elkerülhető, hogy hullámos legyen a végeredmény.

Meglátod, most hogy tudod ezt az egyszerű technikát, sokkal izgalmasabb formákat hozhatsz létre!

Ha tetszett a posztom, lájkold és oszd meg másokkal is.

Megosztás