így készült | Elkészítési idő: 60 perc

Laptop cserélhető képernyővel

A sulik zárva vannak, de az órán akkor is részt kell venni. A kisebbek számára is készíthetünk laptop-ot, amivel együtt “tanulhatnak” a nagyobb tesókkal. Az elkészítés folyamata is izgalmas, be lehet vonni a kicsiket, utána pedig remek játék.
Fogjunk is hozzá!

A kész laptop egy könyvhöz hasonló, annyi különbséggel, hogy van egy képernyő része, amelybe fentről becsúsztatható egy A4-es papír.
Tehát az alábbi három fő részből áll:

  • kinyitható laptop test
  • képernyő
  • billentyűzet

Ezen a linken letölthető tervrajz egy A4-es képernyő-méretű laptopra van kiszámolva.

Előkészületek

1. lépés
Egy olyan kartonpapírt keress, ami elég nagy, hogy a két oldal, plussz a 1,5 cm-es gerinc is kijöjjön belőle, egyben (!). Így egy 32,5 cm x 47,5 cm-es lapra lesz szükséged. Ha teheted, olyat lapot válassz, ahol a papír “hullámai” egybeesnek a majdani hajtási vonalakkal, tehát merőlegesek a hosszabbik oldalra.

A laptop összecsukva

Innét látszanak a hullámok is.
2. lépés
Jelöld fel a kartonra egy ceruzával vagy filccel a laptop test méreteit és egy éles késsel vagy sniccerrel vágd ki. Figyelj, hogy a derékszögek pontosak legyenek, így fog tökéletesen illeszkedni a két oldal.

3. lépés
A képernyőt és a billentyűzetet egyszerre tudod kivágni, mert a képernyő közepéből kieső darab lesz a billentyűzet. Ezzel sok anyagot megspórolhatsz, ráadásul gyorsabban is haladhatsz a munkáddal.
A keretet most tedd félre és nyomtasd ki a billentyűzet képét egy sima fehér papírra. Vágd méretre és ragaszd rá a középről kiesett kartonra.

4. lépés
A képernyő kerethez egy kis előkészület is kell, hogy az A4-es lapokat be tudd csúsztatni a keretbe. Vágj le 2 darab 21 x 1 cm széles karton csíkot és ragaszd a keret két rövid oldalára. Vágj le egy harmadik, 30 x 1 cm széles karton csíkot is és ragaszd a keret aljára. Ezzel egy belső mini keretet kapsz.

Összeállítás

5. lépés
Miután megszáradt a ragasztó a kereten, ragaszd rá a laptop belső felére úgy, hogy a harmadik karton csík a laptop test gerince felől legyen, így felül egy nyílás keletkezik majd.

6. lépés
Most ragaszd rá az előkészített billentyűzetet a laptop test alsó felére, belülről. Figyelj rá, hogy pontosan középre kerüljön és ne legyen ferde sem.

Ezzel el is készült az új laptopod. Már csak annyi van hátra, hogy megrajzold a képernyőd tartalmát egy A4-es nyomtatópapírra és becsúsztasd a keretbe felülről.

Használd a fantáziádat, ez a saját géped. Ezen minden úgy történik, ahogyan te szeretnéd.

Jó játékot kívánok!

Megosztás