Hasznos alapok

A sikeres és könnyed munkához összegyűjtöttem neked a legfontosabb alapismereteket.

1. Munkaterület kialakítása

A legideálisabb, ha egy külön asztalt tudsz biztosítani magadnak a munkához, így mindig lesz egy hely, ahol a félbehagyott makettet tárolni tudod, nem kell minden alkalommal a pakolással és takarítással töltened az idődet.
Az asztal felületére fektess egy fa, műbőr vagy üveglapot, hogy megvédd a karcolásoktól.
Az eszközök tárolására alakíts ki egy kis polcot az asztalod mellett vagy fölött, hogy mindig kéznél legyenek. Jó, ha mindegyiknek megvan a saját helye.
Mindig legyen megfelelő megvilágítás, ehhez asztali lámpát javaslok, amely bármely irányba állítható. A mennyezeti világítás elégtelen vagy zavaró lehet hosszútávon.
Ha készen vagy a műveddel, takaríts el magad után, hogy az asztalod és a szerszámok tisztán várják a következő feladatot.

2. Alapvető eszközök

Jó tanács: igyekezz csak jó minőségű eszközökkel dolgozni, hogy örömödet leld a makettezésben.

Rajzeszközök Ceruzát használj a tervezésnél (sima grafit), hogy ki tudd radírozni az elrontott vagy szükségtelen vonalakat. A toll tartós, sőt rengeteg színben kapható, így akár díszítésekhez is használhatod. Kontúrozáshoz kiváló, ha a ceruzát szeretnéd maradandóvá tenni. Vigyázz, mert nedvesség hatására megfolyhat egy kicsit.
A vékony alkoholos filcet hasonlóan használhatod, mint a tollakat, viszont nagy előnye, hogy vízálló. A vastagabb filceket inkább nagy felületek díszítésére használd, vágási elő-jelölésekhez nem a legjobb választás.


Vonalzók Rajzoláshoz, jelöléshez és méretezéshez használj egy átlátszó műanyag vonalzót, így látszik a mögötte lévő rajzok / felület. Vigyázz, ha vágásra is használod, akkor hamar elkopik, ha túlzottan nekinyomod a kést vagy szikét.
A fa vonalzó ellenállóbb a műanyagnál és van belőle olyan típus, amelynek a “számlapja” egy belső fém maggal van megerősítve, így tartósabb.
A fém vonalzó igazán tartós darab, ennél inkább arra kell vigyázni, hogy koptathatja a pengét, ha rossz szögben tartod neki.
Mind a három vonalzó esetében érdemes a “nem számozott” oldalát használni, hogy a számok és milliméter beosztások minél tovább jól olvashatóak maradjanak.

A szögmérőt már nem csak matekórán vagy asztalosként hasznosíthatod hatékonyan, hanem itt is. 90 és 45 fokot eddig is könnyebben szerkesztettél, nade 19 fokot?

Vágóeszközök Vékony papírokhoz az ollókat javaslom, mert gyorsan lehet velük egyenes vonalakat vagy változatos formákat kivágni. A vastagabb kartonokhoz mindenképpen sniccer kést vagy speciális makett szikét használj, mert az ollóhoz nagy erőt kell kifejteni és a papír széle is csúnya lesz tőle. Ezekkel is lehet görbe vonal mentén vágni, csupán gyakorlás kérdése.
menu

3. Anyagok

Papírok, kartonok A legkönnyebben hozzáférhető, mégis nagyon változatos anyag. A 80 g-os papírokat alaprajzok, sablonok, maszkok (kitakarás) készítéséhez használhatod gyorsan és egyszerűen.
A 120-160-200 g-os rajzlapokból már akár építményeket, térbeli alakzatokat is készíthetsz, mert elég erősek hozzá.
A kartonok a legerősebb papírok. A 2 vagy 3 rétegű hullámpapír könnyű és erős, de kisebb alakzatoknál már nem lehet pontosan vágni. A tömör kartonpapír a legerősebb, vastagságuk 1 és 3 mm között változik. Vágni csak késsel ajánlott, az olló nem viszi.
menu

Ragasztók Az egyszerű irodai stiftes ragasztóval gyorsan lehet dolgozni, nem csöpög. Nagy felületek ragasztózásához ideális. Hátránya, hogy elég gyengén tapad. Az univerzális folyékony papír ragasztó alkalmas a vastagabb rajzlapok ragasztásához. A Technokol Rapiddal már akár vastagabb kartonokat is tartósan lehet ragasztani, hasonlóan a Pattex express faragasztójához.

Fa spatula Ha erősítésre, vázra van szükséged, akkor az ún. gyógyászati fa spatula egy jó választás, mert vékony (1 mm) és könnyű vágni akár ollóval, akár sniccerrel.

Rétegelt falemez Ez már egy komolynak számító anyag, a 90°-kal elforgatott, ragasztott rétegek adják a nagy stabilitását, akár már az 1 mm vastag lemez esetében is. De vannak 2-3-4 mm vastagok is. Igényesebb és tartós munkához ezt ajánlom.
menu

A kiegészítő eszközökért és anyagokért olvasd el a kiegészítő eszközök és anyagok posztot.

Megosztás