Magamról

Miért készítettem ezt a blogot? Magam is 2 gyerekes apuka vagyok, így fontosnak tartom, hogy a gyerekeim szuper dolgokat tanuljanak és első kézből tapasztalják meg a világot. Sok időt szánok arra, hogy fejlesszem a kézügyességüket, amire a legjobb módszer a rajzolás-vágás-ragasztás. Szerencsére, most már a legprofibb anyagok is könnyen elérhetők bárki számára, tehát nem lehet kifogás!

Nem kisebbb feladatra vállalkozom ezzel a bloggal, mint hogy megmutassam papírból és fából mennyi minden építhető. Csak olyan munkákat mutatok be, amihez senkinek sem kell több hónapnyi szabadidőt feláldoznia, hanem pár órányi munkával elkészítehetők.

Hol tanultam ezt? Én is, mint minden gyerek a “nagy számítógépes korszak” kezdte előtt sokat játszottam kint az udvaron az utcabeli haverokkal, bolyongtunk homok- és kavicsbányákban, bringáztunk erdőn-mezőn. Igyekeztünk megérteni mindennek a működését, ami egy kicsit is felkeltette az érdeklődésünket, később aztán magamtól próbáltam kitalálni “új dolgokat” és megépíteni azokat, hozzátéve a saját ötleteimet és elképzeléseimet.

De nem csak a kinti játék kötött le, hanem az íróasztalomnál ülve is el tudtam mélyülni:

  • 10 éves voltam, amikor megíram az első számítógépes demo programomat (C64-en futó ZX Spectrum emulátoron).
  • 12 évesen készítettük testvéremmel az első hajó makettet gyufaszálakból, ami egy lavinát indított el bennünk. Nem volt megállás.

Folyton új ötleteken gondolkoztunk, amihez jobbnál jobb anyagokat kerestünk:
gyufa -> fa spatula -> rétegelt lemez. Az elkészített tárgyak bonyolultsága és részletezettsége folyamatosan fejlődött az azt követő években (sport autó, épületek, vitorlás hajók stb.). Tehát folyamatosan építettünk, gyakoroltunk és olvastunk ilyen témájú könyveket. Akkoriban szinte minden szabadidőnket ez kötötte le (a napi sport mellett).

A térben való tervezés és építés (3D) fejleszti azt a különleges látásmódot, amire egy építőmérnöknek, web- vagy lakásdizájnernek alapvetően szüksége van. De ha nem akarsz építőmérnök lenni, csak egy kis kreativitásra vágysz, meg akarod mutatni hogy mire vagy képes, akkor is neked ajánlom a blogomat.

Jó játékot!

Megosztás